kele
perec1
68. évfolyam
17. szám
Megjelenés:
2024. 04. 25.

kiscim1724

 

Egészséges táplálkozás – pihentető alvás

r1218 2A táplálkozás többek között hat az alvás minőségére is. Mire kell ügyelnünk? Először is arra, hogy alvás előtt ne fogyasszunk nagyobb mennyiségű ételt. Kerüljük az alkoholos italokat. Az alkohol miatt esetloeg többször felébredhetünk vagy nyugtalanul alhatunk. Egyes élelmiszerek is ronthatják az alvás minőségét. Ezért este ne fogyasszunk érett sajtokat (parmezán, gouda, mozzarella, camembert), füstölt halat, húskészítményeket, olajbogyót, savanyú káposztát, eltett uborkát, csokoládét, feketekávét és koffeintartalmú italokat. A túlfűszerezett, zsíros vagy édes ételek gyomorégést okozhatnak, ami szintén zavarja a nyugodt alvást. Este nem ajánlatos babot, csicseriborsót, lencsét, kelt stb. fogyasztani, mert puffadást idézhetnek elő. Ha nagyobb mennyiségű vizet iszunk lefekvés előtt, esetleg szintén többször felkelünk az éj folyamán.

Arról, melyek azok az élelmiszerek, amelyek elősegítik a jobb alvást – mert ilyenek is vannak –, majd legközelebb.

 

r1218 1

 

A takarékos háziasszony levese

 

1 liter tiszta hús- vagy zöldségleves (házilag készült)

10 dkg zeller

20 dkg sárgarépa

1 kisebb hagyma

Néhány szem bors, só

1 kanál olaj

20 dkg főtt rizs (8 dkg nyersen)

25 dkg főtt csirkehús

Petrezselyem vagy metélőhagyma

Az olajon rövid ideig párolunk 5 dkg reszelt sárgarépát, hozzáöntjük a levest, majd hozzáadjuk a maradék feldarabolt sárgarépát, zellert, hagymát és borsot. Amikor a zöldség megpuhult, hozzáadjuk a feldarabolt húst és a főtt rizst. Felforraljuk, szükség szerint sózzuk és meghintjük aprított petrezselyemmel.

Ötlet: a megmaradt élelmiszerekből (főtt vagy nyers) ízletes ételeket készíthetünk, amivel időt és pénzt takarítunk meg. 

 

 

Tiszta zöldségleves – mint ételadalék

 

25 dkg sárgarépa

1 nagyobb hagyma

15 dkg zeller

15 dkg petrezselyemgyökér

10 dkg póréhagyma

Zeller- és petrezselyemlevél

2 szem szegfűszeg

8 szem bors

Őrölt szerecsendió

1 babérlevél

1,5 liter vízbe beletesszük a nagyobb darabokra szeletelt zöldségeket. Hozzáadjuk a fűszereket és lassú tűzön főzzük 30 percig (hogy a zöldség megpuhuljon). Főzhetjük kuktafazékban is. A levest leszűrjük, lehűtjük és kisebb edénykékbe (2 dl) szétosztjuk, majd lefagyasztjuk. Sót nem adunk a leveshez.

Ötlet: a receptekben sokszor találkozunk tiszta leves hozzáadásával. Készítsük el magunk, ne használjunk leveskockát!

Hús vagy húsos csont hozzáadásával tiszta húslevest kapunk (miután lehűlt, a zsiradékot eltávolítjuk).
MCSi Design