kele
perec1
68. évfolyam
17. szám
Megjelenés:
2024. 04. 25.

kiscim1724

 

A világ népeinek táncai és dalai

ovoda2318Ezzel a címmel invitálta a Lendvai Óvoda a szülőket a nagyszabású táncos rendezvényre múlt csütörtökön, amely az óvoda hetvenedik évfordulója megünneplésének egyik kezdő rendezvénysorozatát jelentette. A műsorban az óvoda hat egységének mintegy háromszáz óvodása lépett fel.

A nagyszabású táncos rendezvény az óvoda Fitt Szlovénia nemzetközi projektje keretében valósult meg múlt csütörtökön. A kétnyelvű középiskola tornatermében a zenés-táncos rendezvénybe az intézmény hat egységének mintegy háromszáz óvodása kapcsolódott be és mutatta meg egész évben elsajátított tudását. A középpontba a gyermek egyedi személyiségét, különlegességét és a másság elfogadását helyezték.

Amint a műsor elején elhangzott, az óvoda már 18 éve bekacsolódik a Fitt Szlovénia nemzetközi programsorozatba, amelynek keretében a tanév során az óvodások a változatos tanulási folyamatban új ismereteket és ügyességi képességeket sajátítottak el. Különböző kultúrák jellegzetességeivel ismerkedtek meg, amit a szlovén kultúra sajátosságaival vetettek össze. Emellett a képzőművészeti foglalkozások alatt színes, pörgős és tetszetős fellépőruhákat és díszleteket készítettek. Hozjan Tina igazgató és Balažek Anton polgármester rövid köszöntője után a Fitt-himnusz elhangzásával a főszerepet az óvodások vették át, akik izgatottan és türelmesen várakoztak a fellépésre. A programot a bölcsődés gyermekek kezdték, akik a szülők közreműködésével a hernyócska táncát mutatták be. A színes pillangóvá átváltozó hernyócska aztán az óvodások segítségével ellátogatott a világ számos tájára: Amerikában a cowboy-táncot láthatta, majd elrepült Afrikába megtekinteni az egyik törzsi táncot. A következő állomáson Izraelben szórakozott, utána Mexikóban a csótányok táncát járta el, Brazíliában pedig a szambát ropta, s visszatérve Európába körülnézett Oroszországban is. Utazása végéhez közeledve a pillangó visszatért Szlovéniába, Polde tanyájára, ahonnan az utazása elindult, de a megérdemelt pihenő előtt átnézett még Magyarországra megtanulni a csárdást. A színvonalas rendezvény a gyermekek közös produkciójával ért véget.    

A rendezvény Konda Barbara okleveles fiziológus felkészítésével és vezetésével valósult meg, a gyermekdalokat pedig a Fitt nagykövete, Nuša Derenda énekelte.
MCSi Design