kele
perec1
68. évfolyam
17. szám
Megjelenés:
2024. 04. 25.

kiscim1724

 

Csente Labdarúgóklub: Sikeres, ám olykor nehézkes volt a 70 év alatt megtett út

csente fk 12Csentében múlt héten megünnepelték a helybéli fociklub 70 éves évfordulóját, amelynek sikereiről és hullámvölgyeiről Lebar Furjan Marjana klubelnök szólt az ünnepi beszédében. Az ünnepélyes megemlékezésen elismerések kiosztására és alkalmi kiállításra is sor került.

 

Lebar Furjan Marjana klubelnök, ünnepi beszédében ismertette a csentei labdarúgás gazdag múltját, amelynek kezdetei 1935-be nyúlnak vissza. Az idősebbek visszaemlékezései szerint a fiatalok abban az időben a legelőkön és a réteken mezítláb rúgták a bőrt, majd egy évtized után Fujsz Jenő és Márton János kezdeményezésére hivatalosan is megalakult a Mladost Labdarúgóklub.

A kezdetekben a csapat a lendvai községi ligában szerepelt, majd feljutott, és 1951 és 1953 között az akkori Muraszombati Ligában játszott. Közben a labdarúgás fellendülésével kiépült a mostani pálya is, ami lehetővé tette a rendszeres edzéseket. A kötelező katonai szolgálat miatt rövid időre szétesett a csapat, majd 1961-ben újraszervezték, amely 1965-ben megszerezte a muravidéki liga első bajnoki címét. Az évek során a sportsikerek mellett a falusiak segítségével és önkéntes munkával felépítették az új öltözőket, és kialakították a klubhelyiséget. Az átadáson pedig a klub történetében a leghíresebb csapat, a szarajevói Železničar vendégszerepelt.

 

 

A múlt század 90-es éveiben Nađ Zvonko vezetése alatt érte el a Wreng Csente Labdarúgóklub a történelme legnagyobb sikerét, a csapat ugyanis bekerült a Szlovén Kupa nyolcaddöntőjébe, ahol a celjei elsőligás Publikummal mérte össze erejét. A fénykorát megélt csapat ezek után hanyatlani kezdett, és néhány nehéz, komor év következett. A csapat a megmaradás és a feloszlás között tengődött.

Újításra volt szükség, ezért a századfordulón a klub megkapta a ma is hivatalos Csente Labdarúgóklub nevet, Perša Bruno vezetésével pedig lassan megerősödött, és 2006-ban, tizenkilenc év után megszerezte az I. Lendvai Körzeti Labdarúgóliga bajnoki címét. Stabil csapattá alakultak, amelyben az utánpótlás nevelési feladatkörét is elvállalták. 2015 és 2017 között az U7-es és U9-es, majd az U11-es korosztályos csapatokat nevelték. A labdarúgás mellett a klubban fontosnak tartották a kapcsolatok kialakítását a szomszédos osztrák, magyar és horvát klubokkal, amelyekkel máig fennmaradt a közreműködés. Emellett a falu közösségi életében is fontos szerepet tölt be a klub, számos szórakoztató, közösségépítő rendezvény szervezője és társszervezője – hangzott el Lebar Furjan Marjana jelenlegi klubelnök beszédének a végén.

A 70 éves jubileum alkalmából elismerések kiosztására is sor került, amelyet Vida Ferenc, az egyik alapító tag mellett, Perša Štefan odaadó klubtag és hűséges szurkoló, valamint az egykori klubelnökök vehettek át: Kósa Ladislav, Marton Ladislav, Horvat Ladislav, Bazsika Ferenc, Nađ Zvonko, Vida Geza, Kiš Ludvik – Lui és Perša Bruno.  

A faluotthonban a régi fotókból, serlegekből, klubmezekből és diavetítésből összeállított tetszetős alkalmi kiállítást is megtekinthetett a közönség.

MCSi Design